“Iemand uit de schoolbanken neemt nieuwe kennis mee die ik nog niet heb.”

Waar Bas al heel wat jaren meegaat in het Supply Chain vak, is Tim fris vanuit zijn studie gestart bij McCoy. Je leest hier het interview van twee Supply Chain Planning (SCP) consultants over hun uitdagingen, het ondernemen in vaste dienst en ook iets met Nederlandse meezingers en hakken op Dominator.

Stel jezelf eens voor!

Bas: “Bas, 49 jaar, getrouwd met Maud en samen hebben we twee puberende kinderen. Ik heb Bedrijfskundige Informatica gestudeerd en ik ben in ‘97 begonnen met consulting werkzaamheden. Ik heb dertien jaar bij Capgemini gewerkt en daarna -als echte Eindhovenaar- bij Philips. Inmiddels ben ik acht jaar geleden gestart bij McCoy en nu Business Unit (BU) lead voor Supply Chain Planning.

Tim: “Ik ben Tim, ik kom uit Reusel en ik ben 24 jaar oud. Ik woon nog thuis en ik heb een hbo Technische Bedrijfskunde afgerond. Supply Chain kwam hier ook bij kijken en dat vond ik heel interessant. Toen ben ik de Master Supply Chain Management gaan doen als vervolg. Inmiddels werk ik vier maanden bij McCoy.”

En hoe ben je vanuit je studie terechtgekomen bij McCoy?

Tim: “Ik zocht de connectie tussen Supply Chain Management en IT, omdat dit goed aansloot bij mijn studie. Bij Supply Chain Planning vond ik de juiste match! Daarnaast vond ik het belangrijk dat er veel diversiteit is in het team: zowel starters als heel ervaren consultants.

En hoe is dat voor jou Bas? Hoe ben jij bij McCoy terechtgekomen?

Bas: “Ik was gevraagd om from scratch te bouwen aan de nieuwe BU Supply Chain Management. Een BU bij McCoy is als een eigen winkel in een warenhuis. Ik mag iedere dag ondernemen, nu in Supply Chain planning. Naast de inhoud houd ik mij bezig met o.a. sales, recruitment, marketing en coaching. 

Waarom werk je in Supply Chain Planning?

Bas: “Supply Chain Planning is de afspiegeling van het gehele netwerk. Hierin nemen leveranciers (en daar de leveranciers weer van), subcontractors en klanten (en daar de klanten van) aan deel. Dit geeft veel inzicht en verbreedt mijn blik. Dat maakt het interessant en uniek.”

Tim: “Bij McCoy zijn er drie BU's gericht op Supply Chain. Voor mij was Supply Chain Executie en Supply Chain Management ook interessant. Waarom ik voor Supply Chain Planning heb gekozen is omdat ik van bovenaf zie waar ik impact kan maken.”

 Bas: “En daarop aanvullend, bij Supply Chain Planning heb je het over type bedrijven die vaak groot zijn met een complexiteit door verschillende landen, tijdzones en een complex product portfolio. Je kijkt verder dan één bedrijf of één warehouse.”

“We zitten minder op de rol en de beschrijving, maar meer op persoonlijke capaciteiten, kenmerken en ontwikkelingen.

En hoe geldt dit voor het werken bij McCoy specifiek?

Bas: “We zitten minder op de rol en de beschrijving, maar meer op persoonlijke capaciteiten, kenmerken en ontwikkelingen. Dat doen wij anders dan concullega’s. Iemand uit de schoolbanken neemt nieuwe kennis mee die ik nog niet heb. Aan de andere kant heb ik meer ervaring en zo heeft iedereen zijn of haar toegevoegde waarde.”

Tim: “Ja, dat is ook waarom ik voor McCoy heb gekozen. Er staat geen pad vast, maar ik heb zelf veel inbreng in hoe ik mij wil ontwikkelen.”

Werk je op dit moment al op een project Tim?

Tim: “Op dit moment zit ik op een nieuw project bij Alliander. Ik vind het heel leuk dat ik direct serieus genomen word en voor een klant aan de slag mag. Ik ben hier nu fulltime voor aan het werk met drie andere IBP-consultants, een Project Manager en Change Manager vanuit McCoy. Ik werk twee dagen per week bij de klant, twee dagen op kantoor bij McCoy en één dag thuis. Die afwisseling houdt mij fris!”

Hoe is dat voor jou Bas? In hoeverre ben jij betrokken bij de klantprojecten?

Bas: “Iedereen, ook BU-leads en het managementteam, is operationeel betrokken bij de klant. Ik wil niet de feeling van consultancy en de inhoud kwijtraken. Het houdt mij scherp om verschillende bedrijven, mensen, processen en delen van de wereld te zien. Ik vind dat machtig interessant! Ik werk nu bij een semiconductor organisatie die chips maakt voor consumer electronics en de automotive industrie.”

En Bas, hoe kijk jij naar de toekomst van Supply Chain Planning?

Bas: “Het wordt nog belangrijker om verschillende oplossingen met elkaar te laten werken, omdat Supply Chain Planning onderdeel is van de bedrijfsvoering met bijvoorbeeld ook financiële processen. Dat betekent dat we binnen McCoy de units meer bij elkaar brengen om zo klanten beter te helpen. Dat gaat binnen McCoy heel goed, omdat wij een one stop shop zijn voor alles wat betreft SAP.”

En hoe is het contact met andere BU’s en SCP-collega’s?

Bas: "Onderdeel van McCoy is om ondernemerschap te stimuleren en onze relevantie te vergroten. Dat doen we als BU samen: iedereen speelt daar een rol in. Iedere vrijdag proberen we dan samen op kantoor te werken. Daarnaast hebben we iedere zes weken de “synergy” sessies met alle consultants, ook van andere BU’s. Daar bespreken we het reilen en zeilen van McCoy, hoe we de dienstverlening, over de verschillende aspecten heen, kunnen verbeteren."

Tim: "Ja, collega’s mogen zich ook bezighouden met andere thema’s. Zo mocht ik een bijdrage leveren aan het Booklet dat we hebben opgeleverd. Hierin staat beschreven wat Supply Chain Planning is en hoe IBP daarbij komt kijken. En in oktober was het jaarlijkse BU-uitje. Dat bestond uit veel Nederlandse meezingers tot in de late uurtjes!"

Dat klinkt als een groot feest! Welke Nederlandse meezinger is jullie favoriet?

Tim: "Lastige vraag! Voor mij is dat Engelbewaarder, maar Bas is meer van de hardcore. Toch Bas?"

Bas: "Nou één keer per jaar ben ik op Dominator, maar een goede Nederlandse meezinger is nooit mis. Op kantoor leer ik collega’s over Supply Chain, maar op uitjes kan ik nog weleens een demo ‘hakken’ geven."

Kunnen niet-McCoyans daar ook voor aankloppen?

Bas: "Voor wat betreft Supply Chain zeker. Waar je ook staat in je carrière: als je toe bent aan een nieuwe of extra uitdaging, bijvoorbeeld door meer coaching of in het ondernemerschap. Kom gewoon eens praten! Niet als sollicitatie en je mag dan ook je CV thuislaten. En dat hakken, dat komt dan wel als je in dienst bent!"