Een tijdje geleden werd ik, Andries Feikema, door McCoy benaderd met de vraag of ik iets zou willen vertellen over procurement transformation. Geen toevallige vraag natuurlijk, want in mijn functie als Global Director Procurement Transformation bij DSM, partner van McCoy, houd ik mij hier elke dag mee bezig. De vraag ‘To D or not to D?’ -wel of niet digitaal - is vandaag de dag relevanter dan ooit.  

De toekomst van wereldwijd handelen 

In plaats van een lijstje met mogelijkheden en voordelen van nieuwe software op te sommen, is het interessanter om een breder toekomstplaatje te schetsen. Op dit moment is dat toekomstbeeld wat onzeker: veel Nederlanders zijn bang voor de gevolgen van het Corona-virus. Welke impact gaat dit hebben op onze maatschappij en onze economie? Die angst is niet ongegrond: veel bedrijven merken al gevolgen van de epidemie. Zo hebben verschillende leveranciers hun prijzen verhoogd om mogelijke product schaarste op te vangen, worden medewerkers opgeroepen om thuis te werken en schrappen vliegtuigmaatschappijen massaal vluchten naar ‘besmette’ gebieden. 

Real time, korte lijntjes 

Voor elk bedrijf met internationale schakels, is digitalisering van procurement in zo’n situatie heel belangrijk. Door altijd real time informatie voor handen te hebben en door korte (digitale) lijntjes met leveranciers, dienstverleners en distributeurs – waar ook ter wereld – kunnen risico’s op tijd worden gesignaleerd en opgevangen. Sterker nog: door middel van Artificial Intelligence kan een systeem in sommige gevallen zelfstandig al risico’s inschatten. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen hoe waardevol zoiets is, voor een netwerk dat wereldwijd ligt verspreid en afhankelijk is van zoveel partijen en factoren. 

Het belang van change-management 

De wereld van procurement gaat veranderen en dit gaat verder dan digitalisering alleen. De rol van de inkoper verandert. Purchase to pay-taken (transactionele taken) worden steeds verder geautomatiseerd, wat zorgt voor een verschuiving in focus van het personeel. Doordat de operationele werkzaamheden (deels) verdwijnen, kunnen werknemers zich toeleggen op waarde creërende activiteiten. Ingewikkelde inkoopvraagstukken bijvoorbeeld, maar ook de waarde-creatie vanuit de organisatie.  

Nieuwe competenties

Dit vraagt dan ook om andere competenties, personeel met een andere skills set. Digitalisering is dan ook een te beperkt begrip: change-management is waar het om gaat. Daarmee bedoel ik: hoe neem je een organisatie mee in de transformatie, zodat iedereen deze kan omarmen?

En daarnaast: hoe goed maak je als bedrijf gebruik van de mogelijkheden die je hebt en speel je in op de veranderingen in de wereld? Het bouwen van een sterk netwerk is hier belangrijk, maar ook het creëren van een flexibele schil om jouw bedrijf, zodat je bestand bent tegen de veranderende processen en verwachtingen.